Uyku Bozukluğu Nedir?
Uyku, her insanın zihinsel ve fiziksel sağlığı için dinlenmesi ve yenilenmesi amacıyla her gün yaşaması geren biyolojik bir süreçtir. Temel amacı yorucu gündelik yaşamdan sonra vücudun ve beynin dinlenmesini sağlamaktır. Kişilerin zinde ve dinlenmiş bir halde güne başlamaları, sağlıklı bir uyku süreci geçirdiklerini gösterir.
Bu süreçte beden yeterince dinlenemediyse ve kişi güne yorgun başlıyorsa uyku bozukluklarından şüphe etmek gerekir. Yeterince uyuyamama ve/veya uyku sırasında görülen fizyolojik olaylar sebebiyle kişilerin gün içinde çeşitli sorunlar yaşamasına neden olan rahatsızlıklar genel olarak “uyku bozuklukları” olarak sınıflandırılır.
Uyku Bozukluğu Neden Olur?
Uyku bozukluğuna yol açan sebepler çok çeşitli olabilir. Kişilerin yeterli uykuyu alamaması ya da uyku sürecini verimli geçirememesi, birçok fizyolojik ya da psikolojik problemden kaynaklanabilir. Bunlar genetik kökenli, altta yatan başka hastalıkların sonucuna bağlı, uygun olmayan alışkanlara bağlı veya “idiopatik” denilen yani sebebi bilinmeyen nedenlere bağlı olabilir. Bu problemlerin doğru şekilde tespit ve tedavi edilmesi büyük önem arz eder.
Uyku Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?
Başlıca uyku bozukluğu belirtileri şöyle sıralanır:
- Uyuyamama
- Aşırı uykululuk
- Horlama
- Uykuda nefes duraklaması
- Gece terlemesi
- Sık tuvalete kalkma
- Uykuda ağız kuruluğu ve burun tıkanıklığı
- Reflü – uykuda ağıza acı ekşi mide sıvılarının gelmesi
- Yorgun uyanma, gündüz yorgunluğu ve uyuklama
- Unutkanlık, keyifsizlik, konsantrasyon boukluğu, çabuk sinirlenme, cinsel isteksizlik