Sosyal kaygı (Sosyal Anksiyete Bozukluğu) Nedenleri
Sosyal fobi, biyolojik ve çevresel faktörlerin etkisiyle ortaya çıkmaktadır. Sosyal kaygı (Sosyal Anksiyete Bozukluğu) nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
Kalıtsal özellikler
Sosyal fobi ailelerde ortaya çıkarak kişileri etkileyebilmektedir. Bununla birlikte, sosyal fobinin ne kadarının genetikten ne kadarının öğrenilmiş davranıştan kaynaklandığı tam olarak bilinmemektedir.
Beyin yapısı
Beyinde bulunan amigdala, korku duygusunu kontrol etmede önemli rol oynamaktadır. Aktif çalışan amigdalaya sahip olan kişiler, sosyal ortamlarda artan kaygıya neden olan yüksek bir korku tepkisi verebilmektedir bu da sosyal kaygıya sebep olur.
Sosyal çevre
Sosyal kaygı, anksiyete bozukluğu olan küçüklükten bu yana öğrenilmiş bir davranış olarak tanımlanabilir. Bazı kişiler bulundukları sosyal ortamda endişeye düşebilmektedir. Sosyal ortamlarda endişeli davranış sergileyerek bunları modelleyen çocuklarını kontrol etme isteği duyan, koruyucu ebeveynler sosyal fobiyi tetikleyebilmektedir.
Sosyal kaygı (Sosyal Anksiyete Bozukluğu) belirtileri
Sosyal kaygı yani sosyal anksiyete bozukluğu, günlük aktivitelerin yapılmasını engelleyerek iş ve okul hayatını etkileyen bir korku olarak tanımlanabilir. Sosyal kaygı (Sosyal Anksiyete Bozukluğu) belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
- Yabancılarla tanışmak, sohbete başlamak, telefonla konuşmak,
- Alışveriş yapmak gibi günlük aktiviteler hakkında endişelenmek,
- Grup sohbetleri, şirket ve partilerle yemek yeme gibi sosyal aktivitelerden kaçınarak bundan endişe duymak,
- Kızarma, terleme veya beceriksiz görünme hissi,
- İzleniyor ve yargılanıyor hissinden dolayı başkaları izlerken bir şeyler yapmakta zorlanmak,
- Eleştirilmekten korkmak, göz temasından kaçınmak,
- Titreme veya kalp çarpıntısı gibi hisler yaşamak