Strep-A (Streptokok) Enfeksiyonu Neden Olur, Nasıl Bulaşır?

Strep boğaz, Streptococcus pyogenes olarak bilinen ve A Grubu Streptokok (halk arasında “Beta”) olarak da adlandırılan bir bakterinin enfeksiyonundan kaynaklanır.

Streptokok bakterileri bulaşıcıdır. Enfeksiyonu olan biri öksürdüğünde veya hapşırdığında damlacıklar yoluyla ya da paylaşılan yiyecek ve içecekler yoluyla yayılabilirler. Ayrıca bakterileri kapı kolu gibi herhangi başka bir yüzeyden alıp burnunuza, ağzınıza veya gözlerinize aktarabilirsiniz.

Strep-A Belirtileri Nelerdir?

Streptococcusagalactiae kelimesinin kısaltması olan Strep bakterisinin çeşitli türleri vardır. Bununla birlikte, A grubu ve B grubu olarak ikiye ayrılan bu bakteri insanlardaki Strep enfeksiyonlarının çoğuna neden olur.

A grubu Strep bakterisinin (Streptokok-A) sebep olabileceği belirtiler şunlardır; 

  • Boğaz ağrısı ya da kırmızı boğaz: Strep boğaz enfeksiyonu sonucunda bademcikleriniz şişebilir ve üzerlerinde beyaz lekeler olabilir.
  • Kızıl hastalığı: Strep boğaz enfeksiyonunu takip eden bir hastalıktır. Vücutta kırmızı bir döküntüye neden olur.
  • İmpetigo: Genelde çocukları etkileyen, oldukça bulaşıcı ve sık görülen bir cilt enfeksiyonudur.
  • Toksik şok sendromu: Son derece nadir görülen bu hastalık genellikle tampon kullanımında ya da vücutta kesik olduğu zaman ortaya çıkar.
  • Et yiyen bakteri hastalığı: Nekrotizan fasiit olarak geçen bu hastalık son derece nadir görülür. Erken teşhisle tedavi edilmediği durumlarda ölümcül sonuçlar doğurabilmektedir.

B grubu Strep bakterisi ise yenidoğanlarda kan enfeksiyonlarına, zatürreye ve menenjite neden olabilir. Hamilelik sırasında yapılan bir tarama testi bu hastalığa sahip olup olmadığınızı gösterecektir. Yetişkinler de, özellikle 65 yaş ve üzerinde iseler ya da halihazırda sağlık sorunları varsa, B grubu Strep enfeksiyonlarına yakalanabilirler. Strep-B yetişkinlerde idrar yolu enfeksiyonlarına, kan enfeksiyonlarına, cilt enfeksiyonlarına ve zatürreye neden olabilir.